Шахматни фигури с правилата за преместването им

Шахматни фигури с правилата за преместването им

Както се вижда на снимката, за сметка на известно разширяване и повдигане на основата на традиционните шахматни фигури към тях е добавено и визуално обозначение в каква по колко квадратчета и в каква посока могат да бъдат преместени.

Този, на който му е хрумнала тази неочаквана за повечето шахматисти идея, дори я е осъществил в комерсиални мащаби.

Дали това е най-лесният начин за научаване на правилата на играта обаче не е сигурно. (Ако не друго, то тук по обясними причини липсват по-сложните ходове : рокадо и пешечното взимане ан-пасан, които няма как да бъдат изобразени толкова лесно върху ограничено пространство.)

Но основната причина, поради която този “нов” метод ми се струва доста остарял, е възможността да се научиш да играеш шах и с помощта на компютър.
Да, компютърът също не е особено добър в обясненията - но поне автоматично ти връща обратно на предишното й място фигурата, с която си се опитал да направиш ход не по правилата (а това се случва доста често на всеки, който тепърва започва да се учи). Дори и по този елементарен начин - по метода на пробите и грешките, които биват моментално коригирани от компютъра - пак ще е по-лесно да се научи човек да играе шах.

This entry was posted on четвъртък, януари 29th, 2009 at 5:20 pm and is filed under медии, шахмат. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.


При стойностна алтернатива, бихте ли избрали бългатското?