“Говореше се, че той ще пристигне в България на 12 февруари”, обяснява пресаташето на Топалов Живко Гинчев. От този факт информационната агенция с почти шахматното название “Блиц” стига до извода, че “Гата Камски е поставил в шах Топалов още преди мачът да е започнал“. В. Новинар в заглавие също отбелязва липсата на единия играч :

“Камски изчезна, Веско тренира със суперкомпютър”.

От публикацията става ясно, че тревогата от отсъствието на Камски има и финансово обяснение: организаторите са длъжни от 12 февруари да ангажират “апартамент и 4 единични стаи в хотел „Хилтън”, за което ще плащаме по над 500 евро на ден”. Председателят на БФШ

добави, че в оставащите дни до началото на мача Топалов ще се готви с помощта на “супермощен компютър, внос от чужбина, какъвто не е имало досега в България”.

Като че ли за да подчертае допълнително високотехнологичната и изпълнена със свръх-бдителност атмосфера, в която изглежда ще протече мачът, едновременно с него почти на същото място - в НДК - и почти по същото време ще се проведе и 16-тата Международна специализирана изложба и семинар за охрана, сигурност, безопасност - SECURITY 2009, с участието на над 60 български и чужди фирми - производители и дистрибутори на съответното оборудване (”най-новите решения и разработки в областта на охраната, контрол на достъпа, алармени системи, видеонаблюдение, мониторинг центрове, сигурност на информацията”). Изложението ще се проведе на първите два етажа на НДК, а мачът Топалов-Камски - в Зала 6.

За разлика от Топалов и Камски, българската шахматна кралица Антоанета Стефанова не изпитва големи тревоги за личната си безопасност - в интервю за Радио Гонг тя споделя преживяванията си от своето участие в завършилия наскоро традиционен турнир в Гибралтар: “…това място е населено с човекоподобни маймуни, който се разхождат съвсем свободно. Винаги има неочаквани срещи с тях, дори и около хотела. Човекоподобните маймуни са доста дружелюбни и срещите с тях са винаги приятни. Била съм на доста места по света, но може би наистина в Гибралтар имаш най-свободно общуване с представители на животинския вид”, разказа Стефанова. Все пак обаче и тя не е съвсем чужда на охранителната тематика: “Короната ми от 5 юни 2004 година стои във банков сейф в България”, признава спечелилатата световна шампионска титла при жените през 2004 г. И за да потвърди подозренията, че приносът й към финансовата система в бъдеще няма да се изчерпва само с ползване на банков сейф, кралицата добавя: “Завършвам магистратурата си по финанси”.

This entry was posted on сряда, февруари 11th, 2009 at 10:11 pm and is filed under медии, шахмат. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.


Ще подкрепите ли борбата на Напред.бг да махнем монопола от България?