http://www.sport-express.ru/art.shtml?174793

в.”Спорт-Експрес“, 28.02.2009

Мачът на претендентите

Веселин Топалов:Мачът с Ананд ще бъде нещо съвсем различно

Юрий Василиев
София

Седмата партия се развиваше също толкова драматично, колкото и целия мач. След като Топалов на първия ход придвижи напред пешката пред царя си, Камски отново приложи Френска защита (за втори път в живота си), и след донякъде рискованата игра на белите черните успяха да спечелят първо една пешка, а след това разпален от битката българинът си даде и втора пешка и се оказа на ръба на загубата.


След 25-тия ход, с който бялата дама застана на d6, до решаващо преимущество за черните водеше та решаваща предимство на черните водише спокойното отстъпление с офицера 25 … Оc8! (същата работа вършеше и 25 … Цf7, но да се решиш на такъв ход в решаваща партия не е лесно). А Камски в остър недостиг на време изигра по-слабото 25 … Оa4, изпускайки победата и оставяйки си само шансове за реми. Но и то би му дало шансове да продължи борбата в следващата, 8-ма партия.
Но за момента все още се играеше 7-мата партия, и Топалов, в желанието си да играе по-активно в острия цайтнот на Камски, направи една след друга две груби грушки, така че след блестящия отговор на черните 28 … Оc2! той за втори път се оказа на ръба на пропастта. След 29. Дd7? партията на белите полетя надолу : 29 … a2 30.d6 b5 31.Дb7.

В това положение черните печелеха с хода 31 … b4!

Но дори и правейки неудачния ход 31 … Тeb8 и недоглеждайки отговора на белите 32 Дc7, Камски все още можеше, вместо погрешния ход, игран в партията, и който го доведе до поражение, да направи друг ход, който му даваше огромно предимство: 32 … Оd3!

Вярно е, че за целта черните трябваше да се решат на жертва на дама. Но тъй като последните си ходове американският гросмайстор правеше в страшен цайтнот (именно това беше решаващата причина за поражението му!), то вместо печеливши ходове той в крайна сметка направи губещи. И загуби както партията, така и целия мач.



- Най-интересното е, че всичко това аз го виждах - разказваше ми Камски след това. Също както виждах и 25 … Цf7 и 25 … Оc8, но не знам какво ми стана. Главата ми изведнъж изключи и аз не можах да направя хода, който водеше до победа. И когато вече в загубена позиция аз не се предавах, аз просто седях и мислех : защо аз виждах 25 … Цf7, но не играх 25 … Цf7? Защо виждах 31 … b4, но не го играх? Защо, вече след 31 … Тb8 32. Дc7 , виждах 32 … Оd3, но не го играх? Седях и мислех защо става така.

- И до какъв извод стигнахте?

- Сигурно не ми е било писано…. Но все пак аз съм доволен. Заради проблеми в личния си живот, аз успях да отделя за подготовка за този мач около месец. Считам, че за месец да се подготвиш за съперник като Топалов и да играеш с него почти равностойно, не е зле.

За своето бъдеще Камски се изказа по следния начин:

- Тази година станах на 35 …

- … Значи сте „в разцвета на силите”?

- Нормално. Този разцвет ще продължи още година-две, и след това ще дойде залеза (смее се). Е, какво пък. Ананд спечели титлата на колко години? Точно така: той сега е на 41 г. Турнира в Мексико той го спечели на 39. А Борис Гелфанд тогава на 39 години стана там втори. Така че все още имам време.

- Имате време да се борите за титлата?

- Не, аз не поставям въпроса така. Просто искам да покажа на какво съм способен.

- Сега вече доближавате ли се до нивото, на което бяхте към момента, в който преди време се отказахте от състезателна дейност?

- Само малко. Всъщност аз все още съм далеч от това равнище, на което играех тогава.

Мениджърът и треньор на Kамски, израелският гросмайстор Емил Сутовски, който е присъстваше на разговора, добави:

- Ние и сега не отстъпвахме на Топалов, а ако Гата просто се върне на това ниво, което той показавше дори и през 2007 на Световната купа в Ханти-Мансийск, то аз съм сигурен, че ще се справи с всякакви задачи. Що се отнася до победата на Топалов, то тя е напълно заслужена. Мисля, че Каиса отдава дължимото на своите верни рицари. Все пак Топалов в много по-голяма степен е отдаден на шахмата.

Моето интервю с победителя от мача се състоя непосредствено след церемонията по награждаването. И първото нещо, което направих, бе да поздравя българския гросмайстор с успеха. Като благодари, Веселин Топалов заяви:

- Аз съм много недоволен от качеството на своята игра

- В седмата партия, Вие сте бяхте на ръба на поражението. Ако Камски беше играл 31 … b4, сега нямаше да ми давате интервю, а щяхте да играете 8-та партия, в която Вие щяхте да сте с черните фигури

- Да, в седмата партия всичко можеше да свърши печално за мен. Аз играх прекалено хазартно и межеше да бъда сурово наказан. Така се случи, че в тази партия аз всичко правех обратно на онова, което бях намислил. Дори в дебюта не тръгнах по варианта, който бяхме подготвили, а след това смятах да играя спокойно с малко преимущество за мене, а в крайна сметка се получи безумна позиция.

След това, когато се стигна до позиция с разноцветни офицери, ми се струваше, че позицията е неясна. Виждах, че мога да направя реми, но ми се искаше да спечеля, и избрах рискован път. Разбира се, 28. Тec1 e лош ход, там имаше друга възможност: 28. Дf5, след което белите имат преимущество. Но пък 28. Т:a3 веднага водеше до реми. Обективно погледнато, аз взех неправилно решение, като отидох на риск. Но ако Камски не беше в толкова силен цайтнот, аз вероятно нямаше да играя така.

- Как оценявахте своя противник, преди да седнете с него зад дъската в София?

- Въпрек иче моят рейтинг е с почти сто единиципо.висок, това не можеше да ме заблуди. Беше напълно ясно, че ми предстои среща с много силен в мачовете боец. При това аз досега винаги на турнирите и на мачовете съм бил с екип от треньори, а Гата винаги е играл сам. И на мен ми беше ясно, че присъствието на трима силни гросмайстори в лагера на Камски, които през цялото времем му дават нови идеи, би трябвало да добави към неговата сила около 50 рейтингови точки. Гата малко или много, все пак знаеше кой ще ми помага на мен, но аз, честно казано, освен Сутовски не знаех кой друг е в неговия екип. Това даваше на противника известно предимство, ние очаквахме да ни изненадат с нещо.

Но в същото време на мен ми бяха известни и минусите, които присъстваха в играта на Камски до този мач. И аз знаех, че той няма да може да се избави от тях толкова бързо. И те се оказаха решаващи.
- Имате предвид неговите цайтноти?

- Да. Практически във всички партии Камски имаше проблеми с времето.

- Смятате, че той загуби само заради цейтнотите?

- Единствената слабост на Гата се оказа и решаваща. Защото аз не бих казал, че по дебютна подготовка той стоеше по-зле. В самата игра - също. Единственото ми предимство се изразяваше в това, че аз играех по-бързо.

- За Вас Френска защита в изпълнение на Камски беше ли голяма изненада?

- Да! Много голяма! И това е абсолютно невъзможно да се предвиди, тъй като нито един от неговите секунданти няма в репертоара си Френска защита.

- Именно поради това Вие вместо обичайното за Вас 3.Kc3 през цяблото време играхте 3.Kd2. Опасявахте се да не налетите на дебютна мина?

- Да, ние не узнахме, какво е подготвил той на по-обичайния за мен, по-активен ход 3.Kc3. Но в такъв кратък мач е твърде опасно да проявяваш излишно любопитство.

- А в Защита Грюнфелд Гата изглежда Ви е озадачил толкова много, че се наложи да преминете към първи ход 1. е4?

- Да, Защита Грюнфелд Камски играе постоянно и е добре подготвен в нея. Когато се подготвях за мача, бях наясно, че ще трябва да готвя и 1.e4.

- Как и къде протичаше Вашата подготовка за мача?

- Известен проблем беше това, че твърде много идеи аз изразходвах в турнирите, в които играх и в Билбао, и на световната шахматна олимпиада, и в Китай. Подготовката започнах през август, но след това много играх. Това също може да се разглежда като подготовка, но проблемът е, че в тези турнири, макар и да се стараех да не се разкривам напълно, то и съвсем всичко да скрия не можех. Иначе нямаше да мога да спечеля тези много престижни състезания.

- Два турнира от 21-ва категория, където Вие показахте блестяща игра и побеждавахте, ви изведоха на върха на Вашата спортна форма малко ненавреме, все пак след това можеше да настъпи и спад?

- Да, годината приключи на мажорна нота, бях в прекрасна форма, мачът беше планиран за ноември, а след това беше преместен за февруари следващата година, и се оказа, че да запазя формата, в която бях в края на 2008 г., не е толкова лесно .

- Вашият екип е: Иван Чепаринов, Пако Вайехо, Едвин ЛАми. Вие отдавна ли работите с тях?

- С Иван - отдавна, Пако вече беше с мене в Елиста, A ЛАми сравнително отскоро работи с нас.

- Това ли е Вашият постоянен екип?

- Не бих казал, че е постоянен. Когато имаме някаква важна цел, ние се събираме, това е логично. Ето и сега Гата, ако той беше спечелил този мач, вероятно щеше да пожелае неговия екип за му помага и в следващия.

- След този мач текущият Ви рейтинг ще надхвърли 2812 толкова, койлкото имаше и 13-тият световен шампион Гари Каспаров, когато прастана да се състезава. За Вас това означава ли нещо?
- Инфлацията на рейтингите си върви непрекъснато, и обективно рейтингът наФишер - 2780 по негово време е бил нещо много по-високо, отколкото са моите 2812 днес. Рейтингът на Карпов, когато той печелеше всички турнири, беше, струва ми се, някъде около 2700, но това е много по-вече от мнозина от днешните шахматисти от първата десятка в света. … Всички тези рейтинги са за статистиците. Те не винаги обективно отразяват силата на играта. Не отричам, че рейтингът е показател за добра игра, но да се сравняват днешните рейтинги с тези на играчи, които вече не се състезават, е съвсем некоректно.
- Следяхте ли турнира в Линарес?
- Да, разбира се. Той е един от най-интересните турнири, за които имам спомен. Странно е, че този път е без мое участие.
- Не Ви ли изненадва неудачното представяне на Ананд?
- За негов неуспех е рано да се говори, все пак предстои втората половина от турнира.
- Резултатът от Вашите срещи с Ананд досега в чия полза е?
- На ускорен шах той ме е побеждавал винаги и постоянно, а на бавен шах резултатът е приблизително равен. При всички положения грешките, които аз направих в 7-мата партия, той щеше да ги използва. И един мач с него ще бъде нещо съвсем различно. Това е най-силния противник от всички.
- Кога ще започнете подготовка за новия мач?
- Първо трябва да узнаем кога ще се състои той. Всички говореха за нашия мач с Камски, но той постоянно се отлагаше. И беше близо до провал. Така че засега не мога да отговоря на Вашия въпрос.


- Надявате ли се да победите Ананд?
- Мога отново да кажа: това ще бъде съвсем друг мач в сравнение с този, който видяхте в София. Такива лесни точки, каквито получих тук, там няма да има.
- Какви са Вашите непосредствени планове?
- Сега за около 5 дни ще отида в Испания, после ще се върна в София да давам сеанс на едновременна игра, посветен на 130-тодишнината от освобождението на България от турско иго. Със сигурност ще играя в Ница, на турнираМелоди Амбър“, а след това на турнира в София през май, след това през август на турнир в Турция. Говоря само за тези турнири, за участието си в които вече съм подписал договор.


- И накрая, Веселин, един неочакван въпрос. По време на игра постоянно Ви виждаме с чаша с вода. Много ли изпивате за една партия?
- Приблизително литър.
- Това лекар ли Ви го предписа?
- Не, просто навик.

This entry was posted on неделя, март 1st, 2009 at 10:03 am and is filed under медии, шахмат. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment